93 877 44 54 / Dilluns-divendres de 9:00-16:00

Els beneficis d'una bona cadira ergonòmica

Beneficis cadira ergonòmica oficina

Actualment moltes persones passem tot el dia assegudes al seu lloc de treball, ja sigui en tasques d’oficina, administratives, informàtiques, etcètera. Sense adonar-nos-en acabem passant tant temps asseguts a la cadira de l’oficina com el que passem dormint, així que és tant o més important escollir una bona cadira com un bon matalàs.

Asseure's és una posició que agrega tensió a l'estructura de l'espina dorsal i no és massa bo per la nostra salut postural. Per evitar desenvolupar o tenir problemes d'esquena, és important tenir una cadira ergonòmica que suporti bé la part baixa de l'esquena i mantingui una bona postura. Recents estudis indiquen que 8 de cada 10 empleats experimenten problemes de salut a l’esquena a partir dels 50 anys, degut no pas a caigudes o cops, sinó a l’acumulació lenta i constant d’hores en una posició sedentària i artificial.

Encara que asseure's requereix menys esforç físic que caminar o estar dret, de totes maneres crea molta tensió en l'àrea lumbar. Els efectes combinats d'una vida sedentària i un treball que requereix estar assegut poden ocasionar diversos problemes de salut. En el cas de les persones que treballen assegudes la selecció d'una cadira adequada és molt important per a prevenir futures lesions.

Una cadira ben dissenyada permet a l'usuari asseure's en una posició còmode. Comprar una cadira ergonòmica és un bon inici però aquesta ha de combinar-se amb una postura correcta per a maximitzar els seus beneficis.

La selecció de la cadira adequada és un pas crític en la prevenció dels problemes de salut per a les persones que treballen molt de temps assegudes. Cal tenir en compte diversos conceptes bàsics:

  • Una mateixa cadira no serveix per a tothom: les dimensions del cos de l'usuari han de ser considerades en seleccionar una cadira perquè aquesta no exerceixi pressió sobre una part del cos al mateix temps que dóna alleujament a una altra.
  • Com a regla, l'altura òptima del seient és l'equivalent a l'altura d'un quart del cos (la relació tors-cama pot variar molt)
  • Una mateixa cadira no serveix per a totes les funcions, en altres paraules un treballador industrial necessita una cadira diferent a la d'un dentista o la d'un administratiu.

Cal una cadira amb mecanismes que ofereixin les opcions de configurar el millor ajust individual, i que garanteixi:

  • Que les cervicals es puguin relaxar de tant en tant
  • Que l’esquena quedi ben recolzada al respatller
  • Que les lumbars estiguin ben recollides
  • Que els braços puguin reposar esporàdicament
  • Que la pelvis quedi ben suportada pel seient

Així mateix, és recomanable que la cadira ergonòmica de treball no sigui excessivament tova en el seient i respatller, ja que una certa rigidesa ajuda a mantenir una postura sana i evita que la cadira “s’acomodi” a les males postures de l’usuari.

Finalment, destacar que és bo que els respatllers estiguin fets de tapissats transpirables i indeformables, de manera que el cos pugui trobar la millor regulació de la temperatura a l’estiu i a l’hivern, evitant que la sudoració natural quedi “empresonada” entre la roba i el respatller.

Una forma d’asseure’s sana i flexible permet que els treballadors desenvolupin la seva feina sense una fatiga excessiva, el resultat de fer servir aquest tipus de cadires és menys dies d'absència en el treball per lesió, i una millora del rendiment.