93 877 44 54 / Dilluns-divendres de 9:00-16:00

Paper reciclat d'ús habitual, una decisió que hem de considerar

reciclar-paper-ajuda-medi-ambient

Cada vegada és major la preocupació de les empreses i dels ciutadans per la conservació i protecció del medi ambient. Per aquest motiu una decisió aparentment menor com triar entre utilitzar paper reciclat o paper normal, esdevé més important del que sembla.

El reciclatge de paper és una de les maneres de reciclar més beneficiosa pel medi ambient. Per cada tona de paper reciclada s'estalvien dos metres cúbics d'abocador, 140 litres de petroli, 50.000 litres d'aigua i l'emissió de 900 quilos de CO2. A més, suposa una disminució del 74% de les emissions de gasos, una reducció del 35% de les emissions contaminants de l'aigua i s'evita la tala de boscos.

El paper suposa el 18% dels residus que generem dia a dia. Reduir el seu consum i reciclar el paper que usem redueix la nostra petjada mediambiental. Per això és important seguir les tres “R” del reciclatge:

  • Reduir el consum de paper. Moltes vegades imprimim documents que perfectament podem manejar de manera electrònica, escrivim en un paper només per una cara… Són petits mals hàbits que augmenten de manera considerable el consum de paper i per tant incrementa la tala d'arbres i la contaminació, i que per sort podem canviar fàcilment si hi posem una mica d'atenció.
  • Reutilitza el paper que encara es pot fer servir. Per exemple, la cara no usada de paper imprès (que no contingui informació confidencial!), o bé reutilitzar el paper de periòdics, que pot servir per a cobrir superfícies, per a netejar finestres o per a embolicar objectes delicats.
  • Usar paper Reciclat ajuda a tancar el cercle "reduir-reutilitzar-reciclar". Pots fer-ho comprant paper reciclat o productes fets amb paper reciclat (llibretes, quaderns, agendes, carpetes, ...). D'aquesta manera posem en pràctica la tercera "R" i optimitzem el cicle vital d'aquest producte.

Cada tona de paper que es recicla evita que es talin 3,14 tones d'arbres i es consumeixin una mica més de 0,5 tones equivalents de petroli. Gràcies al reciclatge de paper es redueix l'ús dels abocadors i les emissions que aquests produeixen. Segons les estadístiques, a Espanya es reutilitzen 4,6 milions de tones de paper cada any, la qual cosa suposa un estalvi de volum en abocador equivalent a 46 grans estadis de futbol i 4,1 milions menys d'emissions de C02. Però encara hi ha molt camí per recórrer.

La fabricació del paper sempre comporta costos. Actualment, el paper reciclat sol ser lleugerament més costós que el normal, tot i que les diferències poden ser mínimes. No obstant això, si incorporem a l'anàlisi el cost mediambiental comprar paper reciclat paper surt molt més barat que el paper convencional perquè permet estalviar recursos, redueix les emissions contaminants, no és necessari tallar arbres, ni dedicar terreny per a abocadors.

Des de fa una dècada, la qualitat del paper reciclat és pràcticament idèntica a la del paper verge de manera que pot tenir els mateixos usos que el normal. Tot això ha fet que cada vegada siguin més els proveïdors de materials de papereria i oficina, com MónTerra, que apostem per vendre paper reciclat al costat del normal, arribant fins i tot a atorgar-li més protagonisme en els seus catàlegs.

I més enllà de l'aspecte purament econòmic, la compra i ús de paper reciclat és una decisió empresarial totalment alineada amb els compromisos de les empreses amb el medi ambient. No només estem prenent una decisió assenyada des d'un punt de vista ecològic, sinó que estem donant un missatge clar i potent als treballadors, clients i al mercat en general dels valors que com a empresa vivim i compartim.

L'ús de paper reciclat és una manera de manifestar la nostra preocupació pel medi ambient. És, a més, un mesura eficient i econòmica, tant per a les llars com per a les empreses, independentment de la seva mida. L'estalvi mediambiental sempre surt rendible.